Eikenhout

 

Uiterlijke kenmerken

Eikenhout is kan zowel een robuuste als een heel elegante uitstraling hebben. Dat hangt sterk af van de afwerking en de soort kwaliteit van het hout. Afgewerkt met zeep is eikenhout heel neutraal van kleur en behoudt het de natuurlijke uitstraling. Het hout voelt dan glad maar ook het meest als onbewerkt eikenhout aan. Wanneer massief eikenhout afgewerkt wordt met natuurlijke olie en was komen de kleurnuances mooi tot leven, zoals bij deze eikenhouten tafel. In de loop van de tijd wordt het hout steeds mooier en krijgt het eiken nog meer dimensie.

Het kwartierse en halfkwartierse eikenhout geeft met een gezeepte afwerking een heel rustig beeld aan bijvoorbeeld een tafel. Een voorbeeld daarvan bekijkt u hier. Naarmate eikenhout meer noesten heeft wordt het steeds levendiger.

Eigenschappen

Eikenhout is bijzonder duurzaam en geschikt voor heel veel verschillende doeleinden. Met name het inlandse eiken is hard, zwaar en taai. Eikenhout is onder andere geschikt voor constructies, scheepshout, deuren, brug-en waterwerken en natuurlijk meubels.

In contact met ijzer kunnen er zwarte vlekken ontstaan in het hout door de werking van in het eiken aanwezige looizuur. In reactie met bijvoorbeeld ammonia kan eiken donker kleuren. Dit komt door de aanwezigheid van looizuur in het hout. Eikenhout is zowel met de hand als met machines heel goed te bewerken.

Geschiedenis

Het looizuur in eikenhout kan niet alleen ten positieve gebruikt worden om het hout te kleuren, in het verleden werd de bast gebruikt voor het looizuur bij het looien van leer. Er zijn veel eiken hakhout bossen aangelegd. Hier groeide het eiken 10 tot 25 jaar om vervolgens gekapt te worden voor gebruik. De afgekorte stammen groeiden weer uit en zo kon het proces zich herhalen. Er zijn verschillende eiken hakhoutbosjes in Nederland die te herkennen zijn aan de schonkige kleine en dunne stammen. Deze bomen ogen dan jong maar zijn in werkelijkheid veel ouder!

Eiken werden tevens massaal aangeplant (en gekapt) voor de scheepsbouw.

 

Meubelmakerij Casper Rutges gebruikt massief hout voor de meubels en kasten. Wilt u meer weten over massief hout en de mogelijkheden? Bekijk dan deze pagina over massief hout.

Voorbeelden van massief eiken tafels vindt u hier.