Notenhout

Uiterlijke kenmerken

Notenhout of noten(soms wordt het ook notelaar genoemd) heeft een fraaie donkerbruine kleur en een mooi glad oppervlak wanneer het bewerkt is. Afgewerkt met olie en was krijgt notenhout een schitterende zachte glans met kleine kleurschakeringen. Het hout heeft een fijne nerf en mooie vlamtekening welke in combinatie met de donkere kleur een meubel een warme en elegante uitstraling geven. Een eetkamertafel van notenhout of een kast kent dan ook geen vergelijk. Het donkere hout is ook goed te combineren met een lichtere houtsoorten of als details in meubels die gemaakt zijn van bijvoorbeeld essenhout, iepenhout, esdoornhout, kersenhout of eikenhout. Zie voor een combinatie met eikenhout bijvoorbeeld deze ronde salontafel. In combinatie met iepenhout vind u noten in dit zwevend bureau en in deze bijzettafel geïnspireerd op de zig-zagstoel van Rietveld. Een ander voorbeeld waar notenhout goed tot recht komt is de salontafel met glazen blad. Door de combinatie van doorzichtig glas en donker notenhout komt de tafel mooi tot recht. Ook maakt meubelmaker Casper Rutges de strakke tafel in massief notenhout.

Deze houtsoort is gemakkelijk te bewerken. Het hout laat zich mooi glad afwerken met een zacht glanzend oppervlak als resultaat. Wanneer het hout rechtdradig is kan het ook prima gebogen worden. Het hout heeft heeft een matig zwaar soortelijk gewicht. Wortelnotenfineer wordt gemaakt van vergroeiingen die soms voorkomen. Dit zijn een soort ‘knollen’ die vergroeid zijn met de stam.

Geschiedenis

Notenhout wordt al eeuwen toegepast onder andere in betimmeringen, massief of gefineerd in meubels en als geweerkolfen. Helaas heeft dat laatste er toe geleid dat in de 1e wereldoorlog massaal noten werden gerooid. In de oudheid werd het noten zelfs gebruikt in constructies van huizen. In Nederland komt notenhout minder veel voor dan in Landen als Frankrijk, Italie, Duitsland en Oost Europa. Hier groeien veel meer notenbomen.