Massief hout

Lees hier meer over massief hout, massief houten tafels en massief houten kasten
 

Massief hout 

Massief hout is een schitterend en levendig materiaal dat vanwege de natuurlijke eigenschappen uitdagend en plezierig is om mee te werken. In de meubelmakerij wordt massief hout voornamelijk gebruikt voor tafels en voor kasten maar ook voor ander soort meubels zoals keuken, stoelen en banken. De meest gebruikte houtsoorten zijn eikenhout, essenhout, notenhout, kersenhout, esdoornhout, en iepenhout. Al deze houtsoorten hebben verschillende eigenschappen zoals bijvoorbeeld kleur en hardheid. Bent u op zoek naar een massief houten tafel, een massief houten kast of een ander massief houten meubel? Vraag hier naar de mogelijkheden of lees hieronder meer.

Eigenschappen van hout

Door de natuurlijke eigenschappen werkt hout. Dit heeft te maken met het opnemen en afstaan van vocht uit de lucht. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid in de lucht toeneemt zal het hout ook vocht opnemen en wanneer de relatieve luchtvochtigheid afneemt zal hout vocht afstaan. Op deze manier neemt de houtvochtigheid dus toe of juist af. Wanneer hout vocht opneemt zal het iets uitzetten en staat het vocht af dan zal het juist weer iets krimpen. Deze eigenschap van massief hout, het opnemen en weer afstaan van vocht uit de lucht, is de belangrijkste uitdaging bij het verwerken en werken met hout en mag nooit over het hoofd gezien worden. Hout is dus een levendig materiaal. Wilt u hier meer over weten? Lees dan dit blogartikel over de werking van hout. 

Massief houten tafels

Massief houten tafels zijn niet voor niets geliefd. Hout is een prettig en warm materiaal en kan een heel geschikte toevoeging zijn aan een interieur. Het maakt niet uit of dit interieur nu heel strak en modern is  of juist klassiek en of het veel hout  bevat of juist veel moderne materialen. Op veel manieren kan een massief houten tafel een toevoeging zijn aan elke inrichting.  Wie op zoek gaat naar een massief houten tafel op maat zoekt meestal een tafel met speciale afmetingen die precies past in het interieur. De stijl van de tafel is natuurlijk ook belangrijk net als de kleurstelling en of de afwerking wat meer glanzend of juist mat moet zijn. Meubelmakerij Casper Rutges kan voor u een massief houten tafel maken die exact op maat is en van de houtsoort die past in uw interieur. De tafels van Casper Rutges kenmerken zich door strakke en moderne vormgeving waarbij ambachtelijke verbindingen mooie functionele toevoegingen kunnen zijn. U kunt een bestaand ontwerp kiezen, een geheel nieuw ontwerp laten maken of een bestaand ontwerp geheel naar uw wensen laten aanpassen. Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact op.
Ambachtelijke-tafel-op-maat
Gezeept-eikenhout
Ambachtelijke-tafel-op-maat
Gezeept-eikenhout

Massief houten kasten

Kasten van massief hout komen in veel variaties voor. Als servieskast, boekenkast, (zwevend) audiomeubel of vitrinekast. Net als tafels kunnen kasten geheel naar wens worden gemaakt in een houtsoort naar keuze. Kasten van massief hout kunnen een elegante verschijning zijn en kunnen exact op maat gemaakt worden. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden?

Massief houten meubels

Een massief houten bijzettafel, massief houten stoelen of een massief houten keuken. Vrijwel elk type project kan in massief hout uitgevoerd worden. Op de website vindt u een aantal voorbeelden van projecten waarin hout de basis vormt. Heeft u vragen over de mogelijkheden? Stel dan gerust uw vragen.

Gezeept-eikenhout

De kleur van massief hout

Hout staat bekend om de warmte en levendigheid die het in een interieur kan brengen. Elke houtsoort heeft zo zijn eigen kenmerken als het gaat om kleur, vlamtekening en nervenstructuur. Maar ook per houtsoort kunnen er weer heel veel verschillen zijn. Eikenhout bijvoorbeeld kan zowel noestvrij of nagenoeg noestvrij zijn waardoor het een schitterende rustige uitstraling krijgt en met noesten krijgt het eiken juist een veel levendiger uitstraling met veel kleurnuances en een veel wildere nervenstructuur. Op deze manier kan er binnen een houtsoort ook nog prima geselecteerd worden om een specifieke uitstraling aan een meubel te geven. Een uitstraling die met de juiste afwerking extra goed tot recht komt. Hieronde een paar voorbeelden van met olie of met zeep afgewerkt massief hout.
tafels

Olieafwerking

De afwerking van een massief houten meubel met natuurlijke olie laat de kleuren en nuances in het hout extra tot recht komen. Kleurverschillen kunnen extra tot recht komen maar ook vormt het houten meubel dat samengesteld is uit meerdere delen meer een geheel door een afwerking met olie. Een behandeling met natuurlijke olie zorgt voor een zeer gebruikersvriendelijke afwerking. De olie dringt door in de poriën en cellen van het hout waardoor het oxideert en een nagenoeg onverwoestbare bescherming aan het massief houten meubel geeft. Een enkele keer onderhoud volstaat dan om de tafel of kast mooi te houden. 

Zeepafwerking

Een zeepafwerking van een massief houten meubel geeft een mooi licht en zeer natuurlijk resultaat. De zeep heeft een licht logende werking dat het hout natuurlijk en licht van kleur houdt. Wanneer het hout ook nog voorbehandeld wordt met natuurlijke loog dan zal het aanzienlijk minder vergelen en de mooie kleur blijft dan behouden. Met name voor houtsoorten als eikenhout, essenhout en esdoornhout heet dit een mooi effect. Eikenhout, en dan met name de foutloze of nagenoeg foutloze kwartierse en half kwartierse delen krijgen met een zeepafwerking een hele mooie rustige matte uitstraling waardoor een modern en strak ontwerp extra tot recht komt. Het onderhoud van een met zeep afgewerkte tafel of kast houdt in dat het met enige regelmaat onderhouden wordt met een lichte zeepoplossing. Hierbij geldt, schoonmaken is tevens onderhoud.
Zeepafwerking
tafels

Olieafwerking met zeep als nabehandeling

Een derde mogelijkheid om een massief houten meubel mee af te werken is een combinatie van olie en zeep. Na verloop van tijd zal de zeep de bovenlaag van het houten meubel een mooie matte uitstraling geven met een zichtbaar effect van de licht logende werking van de zeep.

De basisafwerking is met natuurlijke olie, al dan niet met wit pigment, en hierna wordt het meubel onderhouden met natuurlijke zeep. Aan deze zeep kan eveneens wit pigment toegevoegd worden. De eerste zeeplaag na het oliën kan pas toegepast worden wanneer de olie zeker twee weken de kans heeft gehad uit te harden. Het voordeel van deze afwerking is dat de olie de uitgehard is in de poriën van het hout een zeer goede bescherming biedt, het onderhoud met zeep zorgt voor een mooie natuurlijke en lichte uitstraling van het hout. Uiteraard is het belangrijk hiervoor de juiste zeep te gebruiken. 

%

MASSIEF HOUT

Massief eiken tafel

Deze strakke en moderne tafel is gemaakt van massief eikenhout. Deze tafel kan in verschillende afmetingen gemaakt worden en van verschillende houtsoorten. De tafel op deze foto is afgewerkt met natuurlijke olie. Bent u op zoek naar een massief eiken eettafel? Bekijk hier de mogelijkheden.
Slanke-en-lange-eiken-tafel
oak (1)

Bekijk hieronder een aantal representatieve voorbeelden van massief houten meubels gemaakt door meubelmakerij Casper Rutges.

Eetkamertafel-notenhout

Massief notenhouten tafel

Deze mooie grote notenhouten tafel, geheel van massief, is op maat gemaakt. De ambachtelijkheid van deze tafel zit verstopt in de verbindingen en onder de tafel. Hierdoor krijgt het een hele moderne en strakke en slanke uitstraling. Wilt u meer foto’s zien van deze tafel? Kijkt u dan hier.

Kersenhouten tafel

Deze massief kersenhouten tafel met zwevend blad is gemaakt volgens de specifieke wensen van de klant. Er is een schitterende kwaliteit kersenhout gebruikt. Deze tafel is een goed voorbeeld van het gebruik van functionele ambachtelijke verbindingen. Zo heeft het zwevende blad heeft kopregels die het blad de ruimte geven om te werken. De poten zijn met de korte regels verbonden met doorgaande pennen en de lange regels zijn verbonden met doorgaande opgewigde pennen. Wilt u hier detail foto’s van zien? Bekijk dan deze pagina met mooie foto’s.
Kersenhouten tafel
Badkamermeubel-essenhout

Zwevend badkamermeubel essenhout

Dit badkamermeubel is gemaakt van massief essenhout. Het is zwevend opgehangen. Deze massief houten kast laat goed zien dat het ook in een badkamer prima mogelijk is massief hout te gebruiken. De mooie zachte en lichte kleur van het essenhout komt goed tot recht in deze lichte ruimte. Meer foto’s van dit project zijn te zien op deze pagina.

Massief kersenhouten banken

Deze massief kersenhouten banken zijn gemaakt voor de stiltekapel in het MST. De banken hebben een massief beukenhouten frame en zijn bekleed met massief kersenhout. Het hout is afgewerkt met natuurlijke olie.
Kersenhouten banken MST olieafwerking
Casper Rutges

Geheel vrijblijvend een offerte ontvangen?

Wilt u weten wat het kost om een massief houten meubel op maat te laten maken? Vraag dan hieronder een geheel vrijblijvende offerte aan. Dan vertellen wij u wat wij voor u kunnen maken!

Offerte aanvraagformulier