Werking van hout
Krimpen en uitzetten
Hout werkt altijd, uitgewerkt hout bestaat niet. Verandering in de luchtvochtigheid veroorzaakt krimp of juist uitzetting. Bij vochtige lucht zet hout uit en bij droge lucht krimpt het. De mate waarin een plank werkt is verschillend. Dosse gezaagd hout bijvoorbeeld heeft een grotere krimp dan kwartiers gezaagd hout. Op de lengte van het hout heeft de luchtvochtigheid geen invloed. In dit stuk kunt u iets meer lezen over de werking van massief hout.
Winter
Tijdens een koude winter wanneer de lucht weinig vocht kan bevatten en binnen verwarmd wordt, daalt de luchtvochtigheid in huis behoorlijk. Het hout bereikt dan vaak vochtigheidspercentages die niet meer verder kunnen dalen. Dit is iets om rekening mee te houden voor de meubelmaker. De constructie moet het krimpen en uitzetten van het hout toestaan. Voorbeeld van een dergelijke constructie is de van oudsher beproefde methode een kopregel aan de kopse kant van een paneel te maken. Deze kopregel geeft het blad de ruimte om te werken door de bijzondere constructie. Bekijk ook deze esdoorn eetkamertafel waarin een dergelijke kopregel verwerkt is.
Dosse en kwartiers gezaagd hout
De werking van hout dat dosse gezaagd is en van hout dat kwartiers gezaagd is verschilt. (Zie ook de afbeelding hiernaast) Het verschil in dosse en kwartiers hout zit in de zaagwijze. Dosse hout is te herkennen aan de vlamtekening en aan de oriëntatie van de jaarringen aan de kopse kanten. Deze loopt als het ware in een boog. Wanneer dosse gezaagd hout droogt dan heeft het de neiging om krom te trekken. Het hout krimpt in de richting van de jaarringen waardoor de plank, die vlak uit de stam gezaagd is, schotelt. Bij kwartiers hout staat de richting van de nerven haaks op het oppervlak van de bovenkant van de plank. Aangezien het krimpen en uitzetten van het hout in de richting van de jaarringen gebeurt zal dit hout dus veel minder in de breedte krimpen of uitzetten. Kwartiers hout is dus het meest geschikt voor die delen van het meubel welke zo stabiel mogelijk moeten zijn. Hierbij valt te denken aan de stijlen van deurtjes. De panelen in die deurtjes kunnen juist heel goed van dosse en dus mooi vlammend hout gemaakt worden!
Goed drogen
De effecten van de werking van hout kunnen wel degelijk beperkt worden. Voor de meubelmaker betekent dit dat ieder meubel van zeer goed en zorgvuldig gedroogd hout gemaakt moet worden. Dit voorkomt problemen in een later stadium. Tijdens het drogen kan er van alles fout gaan. Zo kan het hout kan van binnenin kleine scheurtjes krijgen zonder dat dit van buiten te zien is. Verschillende houtsoorten vragen ook verschillende droogprogramma’s. Kortom een goede inkoop is belangrijk.
Wat betekent dit voor u?
Voor u als klant betekent dit dat u door goede inkoop altijd verzekerd bent van kwalitatief het beste hout dat goed gedroogd is en droog verwerkt wordt. In de constructies van de meubelen van meubelmakerij Casper Rutges wordt altijd rekening gehouden met de eigenschappen en werking van hout.
Meer weten over massief hout?