Eikenhout

Eikenhout is een van de meest bekende en meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Er is veel van beschikbaar en goed verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen en kwaliteiten. Door de specifieke eigenschappen van het hout, met name het inlandse eiken is hard, zwaar en taai, is het een veelzijdige houtsoort met zeer veel gebruiksdoeleinden. Denk hierbij aan gebintenbouw, buitenbetimmeringen, scheepshout, deuren, brug-en waterwerken en buitenmeubilair. Eikenhout is zowel met de hand als met machines heel goed te bewerken.

Meubelmakerij Casper Rutges maakt van eikenhout fraai en strak vormgegeven meubelen voor binnenshuis.

Uiterlijke kenmerken

De natuurlijke kleur van eikenhout kan variëren van de bekende licht beigeachtige kleur van bijvoorbeeld de inlandse eik tot een wat roodachtige kleur van Amerikaans rood eiken. Eikenhout kan door een schimmelaantasting ook fraai bruin kleuren, dergelijk bruin eiken kan erg mooi zijn.

De uitstraling van een eikenhouten meubel hangt erg af de kwaliteit en de afwerking, zitten er veel of weinig noesten in of is het foutloos of bijna foutloos. Ook de afwerking speelt een rol. Een eiken meubel met veel noesten zal meer kleurnuances hebben dan een meubel dat vrijwel geen noesten bevat. Wanneer massief eikenhouten meubel afgewerkt wordt met natuurlijke olie en was komen de kleurnuances mooi tot leven. In de loop van de tijd wordt het hout steeds mooier en krijgt het eiken nog meer dimensie. Een voorbeeld van een met olie en was afgewerkt meubel is deze eikenhouten tafel. Een geolied meubel zal na verloop van tijd donkerder kleuren.

Afgewerkt met zeep is eikenhout heel zachter van kleur en behoudt het de natuurlijke uitstraling. Het hout voelt dan glad en zacht aan. Voor het zepen kan houtzeep gebruikt worden met of zonder wit pigment. Met wit pigment krijgt het hout een hele fraaie en lichte uitstraling. Het met witte zeep afgewerkte kwartierse en halfkwartierse eikenhout geeft bij deze tafel bijvoorbeeld heel rustig beeld. Daarnaast voorkomt de ligt logende werking van zeep dat het hout, wanneer het regelmatig bijgehouden wordt, fraai licht zal blijven.

Eikenhout is goed te kleuren door het gebruik van reactieve stoffen, hierbij kan het hout donker kleuren van licht bruin tot donkerbruin en zwart. Een voorbeeld hiervan is het roken van eikenhout met ammonia waardoor dit bruin tot diep donker bruin en soms haast zwart wordt. Dit komt door de aanwezigheid van looizuur in het hout. Ook wanneer eikenhout in contact komt met ijzer kan het verkleuren.

Geschiedenis

Het looizuur in eikenhout kan niet alleen ten positieve gebruikt worden om het hout te kleuren, in het verleden werd de bast gebruikt voor het looizuur bij het looien van leer. Er zijn veel eiken hakhout bossen aangelegd. Hier groeide het eiken 10 tot 25 jaar om vervolgens gekapt te worden voor gebruik. De afgekorte stammen groeiden weer uit en zo kon het proces zich herhalen. Er zijn verschillende eiken hakhoutbosjes in Nederland die te herkennen zijn aan de schonkige kleine en dunne stammen. Deze bomen ogen dan jong maar zijn in werkelijkheid veel ouder!

Eiken werden tevens massaal aangeplant (en gekapt) voor de scheepsbouw.

Samenvattend is eikenhout een uitstekende keuze voor de het vervaardigen van meubels, vanwege zijn duurzaamheid, sterkte en esthetische waarde. De afwerking met houtzeep of met natuurlijke olie op basis van lijnzaadolie zijn populaire en effectieve manieren om het hout te beschermen en zijn natuurlijke uitstraling te behouden. Door de combinatie van deze afwerkingen met de kwaliteit van Europese Eikenhout, is de meubelmakerij Casper Rutges in staat om moderne massief houten meubels van hoge kwaliteit te maken welke zowel functioneel zijn als erg  goed in het interieur passen.

 

Op zoek naar een massief eiken meubel?

Neem dan contact op met de meubelmakerij en vraag naar de mogelijkheden.

Meubelmakerij Casper Rutges gebruikt massief hout voor de meubels en kasten. Wilt u meer weten over massief hout en de mogelijkheden? Bekijk dan deze pagina over massief hout.

Voorbeelden van massief eiken tafels vindt u hier.