Eikenhouten meubels opknappen

Heb jij thuis nog mooie eikenhouten meubels staan die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken? Dan is het belangrijk om dit met beleid te doen. Je wilt natuurlijk niet die prachtige oude meubels per ongeluk beschadigen!

Eikenhout is een houtsoort dat goed te onderhouden is. In dit artikel gaan we verschillende onderhoud technieken bespreken. Je kunt namelijk meer doen dan het meubilair een nieuw likje verf geven. Wij hopen je te inspireren om je eikenhouten meubels goed te onderhouden!

Elegante eikenhouten tafel

Eikenhouten meubels onderhouden: wat heb je nodig

Voordat je gaat beginnen met het onderhouden van je eikenhouten meubels is het belangrijk om goed te weten wat je allemaal nodig gaat hebben. Zo voorkom je onnodige uitstapjes naar de winkel om bijvoorbeeld meer verf op te halen.

Maak daarom een plan van aanpak. Bedenk bij jezelf wat er allemaal aan het meubelstuk moet gebeuren. Heeft het een nieuwe laag verf nodig? Moet het een ander kleurtje krijgen? Past het überhaupt nog bij de rest van het interieur? Is het meubel nog stevig genoeg of heeft het ondersteuning nodig? Dit zijn de vragen die je jezelf moet stellen.

Vraag je jezelf ook af of het meubelstuk niet té beschadigd is. In sommige gevallen is de schade namelijk zo groot dat het misschien toch verstandig is een nieuw meubel te laten maken. Casper Rutges maakt prachtige eiken tafels op maat. Voor gloednieuwe eikenhouten meubels, zoek niet verder!

 

Stukken eikenhout vervangen

Voordat je begint met het verven of lakken van je eikenhouten meubel is het belangrijk om eerst het hout goed te controleren. Zijn er zwakke onderdelen? Misschien beginnen de poten wat te rotten? Of heeft je massief eiken kast scheuren in de planken?

Wij raden je aan deze mindere stukken hout te vervangen voordat je bezig gaat met verven. Dit verlengt niet alleen de levensduur van het meubel: het maak het onderhoudsproces ook makkelijker.

 

Een nieuwe lak verf

Een nieuwe lak verf kan wonderen doen voor je meubilair. Door simpelweg je stoel of tafel een ander kleurtje te geven verandert de hele uitstraling. Echter zijn er nog meer leuke verfopties waaruit je kunt kiezen.

Met verfsjablonen kun je mooie decoraties maken, zoals mooie vormen of figuren. Denk bijvoorbeeld aan bloemen, vogels of andere leuke patronen. Hiermee maak je je klassieke eikenhouten meubels uniek! Op blank eiken meubels komen verfsjablonen ook heel mooi tot hun recht. Vooral als je donkere verfkleuren gebruikt.

Gebruik echter wel stevige sjablonen. Het zou zonde zijn als je per ongeluk tijdens het verven uitschiet met je sjabloon. Dan staat je hele kunstwerk namelijk scheef!

 

Distressing en craqueleren

Wil jij graag de look van je eikenhouten meubels op een drastische manier veranderen? Dan zijn distressing of craqueleren interessante technieken om toe te passen. Wellicht zeggen deze benamingen je niet meteen iets. Hieronder geven we daarom een korte uitleg.

Distressing betekent simpelweg het ouder laten lijken van je meubelstuk. Hierdoor krijgt het een echte vintage look. Om dit effect te krijgen heb je een stuk schuurpapier nodig. Ga lichtjes schuren op de plekken waar normaal slijtage ontstaat bij veelgebruikte meubels. Zo krijg je snel en eenvoudig de oude uitstraling dat je zoekt!

Craqueleren is een duur woord dat simpelweg “barstjes in de verf maken” betekent. Voor deze techniek heb je zijdeglans waterverf nodig. Breng als eerste een transparante, kleverige laag aan. Wacht vervolgens een half uur tot een uur. Breng daarna een toplaag aan in de kleur dat jouw voorkeur heeft. Laat hierna het verf drogen. Je zult zien dat er barstjes zichtbaar worden! Gebruik deze techniek wel met mate. Het effect is al snel heel hevig namelijk!

 

Conclusie

Er zijn zeer veel manieren om je oude eikenhouten meubels weer op te knappen. Kies je er uiteindelijk toch voor om nieuw meubilair aan te schaffen? Dan ben je bij Casper Rutges aan het juiste adres. Wij maken onder andere mooie tafels op maat.

Hoe dan ook hopen wij dat deze blog jou geïnspireerd heeft om je oude eikenhouten meubels een nieuw leven in te blazen!