Notenhout of walnotenhout

 

Uiterlijke kenmerken

Notenhout, walnoot of noten (soms wordt het ook notelaar genoemd) heeft een fraaie donkere kleur en een mooi glad oppervlak met een fraaie en verfijnde nervenstructuur. Het is een populaire houtsoort zowel bij onze klanten als in de meubelmakerij zelf. We gebruiken het graag vanwege het fraaie uiterlijk. Afgewerkt met olie en was krijgt notenhout een schitterende chocoladebruine kleur, een zachte glans met kleine kleurschakeringen. Indien gewenst kan het spint behouden worden voor nog meer kleurnuances. Na verloop van tijd krijgt notenhout een fraai en iets glanzend patina. In tegenstelling tot houtsoorten zoals eikenhout en kersenhout zal notenhout na verloop van tijd iets lichter van kleur worden. Overigens hoeft dit helemaal niet erg te zijn, door het meubel regelmatig te oliën blijft de fraaie tekening levendig en verdiept. Bij ons wordt het hout afgewerkt met natuurlijke olie voor het beste resultaat.

Het hout heeft een fijne nerf en mooie vlamtekening. Onbehandeld kan het hout verschillende tinten bruin, paars en donker rood hebben, kleuren die na het oliën samen een mooi donker geheel vormen. Deze kleuren geven een modern meubel een warme en elegante uitstraling. Een eetkamertafel van notenhout of een kast kent dan ook geen vergelijk. Het donkere hout is ook goed te combineren met een lichtere houtsoorten of als details in meubels die gemaakt zijn van bijvoorbeeld essenhout, iepenhout, esdoornhout, kersenhout of eikenhout. Zie voor een combinatie met eikenhout bijvoorbeeld deze ronde salontafel. In combinatie met iepenhout vind u noten in dit zwevend bureau en in deze bijzettafel geïnspireerd op de zig-zagstoel van Rietveld. Een ander voorbeeld waar notenhout goed tot recht komt is de salontafel met glazen blad. Door de combinatie van doorzichtig glas en donker notenhout komt de tafel mooi tot recht. Ook maakt meubelmaker Casper Rutges de strakke tafel in massief notenhout.

 

Eigenschappen notenhout

Deze houtsoort is gemakkelijk te bewerken. Het hout laat zich mooi glad afwerken met een zacht glanzend oppervlak als resultaat. Wanneer het hout rechtdradig is kan het ook prima gebogen worden. Het hout heeft heeft een matig zwaar soortelijk gewicht. Wortelnotenfineer wordt gemaakt van vergroeiingen die soms voorkomen. Dit zijn een soort ‘knollen’ die vergroeid zijn met de stam. Het hout is hard genoeg voor meubels, het is harder dan kersenhout maar iets zachter dan eikenhout.

 

Geschiedenis

Notenhout wordt al eeuwen toegepast onder andere in betimmeringen, massief of gefineerd in meubels, vloeren en als geweerkolfen. Helaas heeft dat laatste er toe geleid dat in de 1e wereldoorlog massaal noten werden gerooid. In de oudheid werd het noten zelfs gebruikt in constructies van huizen. In Nederland komt notenhout minder veel voor dan in Landen als Frankrijk, Italie, Duitsland en Oost Europa. Hier groeien veel meer notenbomen.

 

Een meubel van notenhout?

Neemt u dan contact op met de meubelmakerij om uw wensen te bespreken.