Notenhout, ook wel walnoothout genoemd, komt in vrijwel ieder interieur goed tot zijn recht. Deze mooie houtsoort is tegenwoordig steeds populairder in Nederland. In dit artikel vertellen wij alles wat je moet weten over dit type hout, waaronder de uiterlijke kenmerken, eigenschappen, geschiedenis, behandeling en de plus- en minpunten. Lees hieronder verder over notenhout.

 

Uiterlijke kenmerken notenhout

Notenhout heeft een fraaie donkere kleur en een mooi glad oppervlak met een a verfijnde nervenstructuur. Het is een populair houtsoort zowel bij onze klanten als in de meubelmakerij zelf. We gebruiken het graag vanwege het mooie uiterlijk. Afgewerkt met olie en was krijgt walnoothout een schitterende chocoladebruine kleur en een zachte glans met kleine kleurschakeringen.

Indien gewenst kan het spint behouden worden voor nog meer kleurnuances. Na verloop van tijd krijgt walnotenhout een fraai en iets glanzend patina. In tegenstelling tot houtsoorten zoals eikenhout en kersenhout zal notenhout na verloop van tijd iets lichter van kleur worden. Overigens hoeft dit helemaal niet erg te zijn. Door het meubel regelmatig te oliën blijft de fraaie tekening levendig en verdiept. Bij ons wordt het hout afgewerkt met natuurlijke olie voor het beste resultaat.

 

Combineer walnoothout met andere houtsoorten

Het walnoothout heeft een fijne nerf en mooie vlamtekening. Onbehandeld kan het hout verschillende tinten bruin, paars en donker rood hebben: kleuren die na het oliën samen een mooi donker geheel vormen. Deze kleuren geven een modern meubel een warme en elegante uitstraling.

Een eetkamertafel van notenhout of een kast kent dan ook geen vergelijk. Het donkere hout is ook goed te combineren met een lichtere houtsoorten of als details in meubels die gemaakt zijn van bijvoorbeeld essenhout, iepenhout, esdoornhout, kersenhout of eikenhout. Zie voor een combinatie met eikenhout bijvoorbeeld deze ronde salontafel.

In combinatie met iepenhout vind je bijvoorbeeld noten in dit zwevend bureau. Ook maakt meubelmaker Casper Rutges strakke tafels in massief notenhout.

 

Eigenschappen notenhout

Notenhout is een relatief zachte houtsoort. Hierdoor is het heel gemakkelijk te bewerken, wat het een ideaal materiaal maakt voor de meubelbouw. Denk bijvoorbeeld aan een mooie notenhouten tafel op maat voor in de keuken of een notenhouten kast. Hiernaast laat het hout zich mooi glad afwerken met een zacht glanzend oppervlak als resultaat.

Wanneer het hout rechtdradig is kan het ook prima gebogen worden. Het hout heeft een matig zwaar soortelijk gewicht. Wortelnotenfineer wordt gemaakt van vergroeiingen die soms voorkomen. Dit zijn een soort ‘knollen’ die vergroeid zijn met de stam. Het hout is hard genoeg voor meubels. Het is bijvoorbeeld harder dan kersenhout maar iets zachter dan eikenhout.

Notenhout ‘werkt’ vrij weinig. Dit houdt in dat het hout niet veel zwelt en krimpt. Tenslotte is walnoothout matig duurzaam voor buitengebruik. Het wordt geclassificeerd met een duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het ongeveer buiten ongeveer 10 tot 15 jaar meegaat. Het hout is het voor buitentoepassingen af te raden, vooral als het geen afwerklaag heeft.

 

Geschiedenis van Europees notenhout

Europees notenhout wordt al eeuwen toegepast onder andere in betimmeringen, massief of gefineerd in meubels, vloeren en als geweerkolven. Helaas heeft dat laatste er toe geleid dat in de 1e wereldoorlog massaal noten werden gerooid.

In de oudheid werd het notenhout zelfs gebruikt in constructies van huizen. In Nederland komt Europees notenhout minder veel voor dan in Landen als Frankrijk, Italië, Duitsland en Oost Europa. Hier groeien wel veel meer notenbomen.

 

Plus- en minpunten

Hier zijn alle plus- en minpunten van walnoothout nog even op een rijtje:

Pluspunten:

  • Prachtige uitstraling
  • Past bij de meeste interieurs
  • Schitterende donkere kleur
  • Zeer goed bewerkbaar
  • Fijne, rechte nerf
  • Mooie afwerking

Minpunten:

  • Relatief prijzig
  • Kan snel beschadigen

Naast walnotenhout maken wij ook gebruik van andere houtsoorten om meubels mee te maken. Op het moment zijn iepenhout en essenhout erg gewild vanwege hun hoge kwaliteit en mooie kleuren.

 

Notenhout behandelen

Je kunt op veel manieren notenhout behandelen. Wij schuren onze notenhouten meubels zeer fijn op. Hierdoor krijgt het een gladde laag. Vervolgens oliën wij het hout, waardoor het een warme donkere kleur krijgt.

Wij maken onze meubels van massief notenhout. Benieuwd wat dit inhoudt? Bekijk dan onze pagina over massieve houten meubels op maat.

 

Op zoek naar notenhouten meubels?

Casper Rutges maakt prachtige notenhouten meubels op maat. Van tafels tot kasten: wij produceren het! Ben jij benieuwd naar wat er mogelijk is? Neem dan contact met ons op via de mail info@meubelmaker-casperrutges.nl of telefoon via het nummer 0624491894. Samen bespreken wij uw wensen. Maak uw interieur af met notenhout!