Esdoornhout

Uiterlijke kenmerken

Esdoornhout of esdoorn is een houtsoort met een heel erg lichte, bijna witte kleur. Vooral direct na het schuren komt dat goed tot recht. Door een meubel te zepen blijft deze mooie lichte kleur vrij goed behouden, mits het ook regelmatig bijgewerkt wordt. Het is ook goed mogelijk dat er in het esdoornhout contrasterende verkerning ontstaat met een bruine kleur. Deze donkere verkleuring verdwijnt echter wel gedeeltelijk onder de invloed van licht. Esdoornhout heeft een hele lichte tekening met een fijne nevenstructuur. Qua structuur en kleur past deze houtsoort mooi bij notenhout en kersenhout. Door esdoornhout op de juiste manier te oliën krijgt het een subtiele licht gele crèmekleur.

Er zijn bijzondere variaties in het esdoornhout te vinden zoals geriegeld esdoorn waarbij er een soort subtiele golving in het hout lijkt te zitten. Deze geregelde structuur is zeldzaam en wordt veel gebruikt voor muziekinstrumenten.

Eigenschappen

De esdoorn is een snel groeiende boom. Essenhout is een dichte houtsoort die zich gemakkelijk laat bewerken. Het hout is redelijk hard en matig zwaar. Esdoornhout is heel geschikt om te lamineren of te buigen met stoom. Essenhout is ook heel erg licht van gewicht met een soortelijk gewicht van gedroogd hout tussen de (510-830) kg/m3. Het lichte gewicht van het hout maakt het erg prettig in gebruik. Het is een houtsoort waar schitterende meubels van gemaakt kunnen worden.

Geschiedenis en gebruik esdoornhout

Esdoorn is geschikt voor het maken van binnen meubels. Gedacht kan worden aan een esdoorn tafel, kasten, keukens en stoelen maar ook voor vloeren en parket is het geschikt.

Een meubel van esdoornhout?

Meubelmakerij Casper Rutges gebruikt esdoorn voor tafels, kasten, en kleine objecten zoals salontafels en bijzettafels. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact op met de meubelmakerij. In de werkplaats kunt u een aantal voorbeelden zien van esdoorn afwerkingen.

Voorbeelden van esdoorn meubels vindt u bijvoorbeeld in deze tafel met zwevend blad  en deze tafel waarbij het esdoornhout afgewerkt is met natuurlijke olie.