Essenhout

Uiterlijke kenmerken

Essenhout of essen is een houtsoort met een heel lichte houtkleur die soms bijna wit is. Bij oudere bomen bestaat het kernhout echter vaak uit mooi donker kernhout. Dit kernhout heeft een levendige en spectaculaire tekening met heel mooie kleurnuances. Dat is bijvoorbeeld goed te zien bij deze kast>. Het dosse hout heeft een prachtige vlamtekening welke ladefronten een extravert uiterlijk kunnen geven. De overgang van het wit essenhout hout naar verkernd hout is vaak abrupt en heel erg mooi. Wit essenhout dat is afgewerkt met natuurlijke zeep, al dan niet met een beetje wit pigment heeft een hele mooie lichte en natuurlijke uitstraling. Een voorbeeld van een afwerking van licht essenhout met witte olie is te zien in dit zwevende essenhouten badkamermeubel.

Eigenschappen

De es groeit snel en makkelijk. Essenhout is taai, zeer elastisch en erg sterk hout. Het hout van de es veert na het doorbuigen weer terug in de oude vorm. Het hout is heel geschikt om te lamineren of te buigen met stoom. Essenhout is ook heel erg licht van gewicht met een soortelijk gewicht van gedroogd hout tussen de (510-830) kg/m3. Het lichte gewicht van het hout maakt het erg prettig in gebruik. Het hout levert prachtige meubels en is ook goed te combineren met andere houtsoorten.

Geschiedenis en gebruik essenhout

Essen kan goed gebruikt worden voor trappen en vloeren, binnendeuren en natuurlijk meubels. Essenhout werd in het verleden gebruikt voor dissels, wielen en spaken maar ook kammen in tandraderen in de wagenmakerij en de wagonbouw. Ook worden er ladders van gemakt en bezem- en hamerstelen. Het hout brand ook erg goed, maar dan natuurlijk wel alleen de restjes en de niet bruikbare delen van de boom.

Een meubel van essenhout?

Meubelmakerij Casper Rutges gebruikt het essenhout voor onder andere tafels, kasten, waterkoelers en kleine objecten zoals salontafels en bijzettafels. Wilt u weten wat er van dit schitterende hout voor u gemaakt kan worden? Vraag dan naar de mogelijkheden en neem contact op met de meubelmakerij.

Op zoek naar een essenhouten tafel? Bekijk ze hier.