Uiterlijke kenmerken

Iepenhout valt op door de schitterende en levendige tekening. De nerven lijken over elkaar heen te buitelen. Het heeft vaak brede jaarringen waardoor er een mooie wilde vlamtekening ontstaat. De warme roodbruine tot donkerbruine kleur en opvallende kleurnuances komen nog meer tot uiting door de afwerking met natuurlijke olie en was. Een tafelblad van iepen zal dan ook niet snel vervelen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de strakke en moderne tafels van massief iepenhout.

Eigenschappen Iepenhout

Iepenhout is licht van gewicht maar toch heel sterk, taai en goed te bewerken. Het is uitstekend te verwerken tot meubel. Iepenhout kan heel goed gebruikt worden voor meubels waaronder mooie tafels. Zo wordt het hout ook gebruikt bij de restauratie van molens vanwege de geringe splijtgevoeligheid. Vanwege diezelfde eigenschap is iepenhout ook geschikt voor rijtuigen, wielnaven en velgen.

Geschiedenis

Vroeger werden iepenstammen enkele jaren in het water bewaard (gewaterd). Hierdoor verminderen de spanningen en verandert de kleur van het spinthout van licht geel naar een iets donkerder kleur. Hier en daar worden iepenhouten stammen nog steeds gewaterd. Helaas is door de iepenziekte het aanbod van iepenhout sterk omlaag gegaan. Deze ziekte wordt veroorzaakt door schimmels die in de houtvaten van de boom groeit. De grote en de kleine iepenspintkever is de verspreider van deze schimmel. Er zijn tegenwoordig cultivars ontwikkeld die veel meer weerstand hebben tegen de iepenziekte.

Eetkamertafel iepenhout op maat

Ondanks de relatief moeilijke verkrijgbaarheid lukt het meubelmakerij Casper Rutges telkens weer om schitterend iepenhout in te kopen. Zoals te zien is in dit detail van deze massief iepenhouten tafel.