Iepenhout is een prachtige houtsoort dat veel in de meubelbouw wordt gebruikt vanwege het opvallend uiterlijk en goede eigenschappen.

In dit artikel vertellen wij alles over dit houtsoort: uiterlijke kenmerken, eigenschappen, geschiedenis, behandeling, duurzaamheid, toepassingen en prijs. Na het lezen van dit artikel kunt u eenvoudig iepenhout herkennen.

Eetkamertafel iepenhout op maat

Wat is iepenhout?

Iepenhout is een loofhoutsoort afkomstig van de iep. Deze bomen groeien bij voorkeur op voedselrijke, kalkrijke en vochtige grond. In Nederland zijn er tot de jaren ’80 veel Hollandse iepen geplant langs de kusten. Tegenwoordig worden er veel moderne hybriden aangeplant.

Het houtsoort komt voor in Amerika, Europa en zelfs Japan. Nederland staat zelfs bekend om de grote hoeveelheid van dit hout dat hier vandaan komt. Het hout is zeer sterk en taai, maar relatief licht. Bovendien is het buigzaam waardoor wij van iepenhout mooie meubels op maat kunnen maken.

Uiterlijke kenmerken en kleuren

Iepenhout valt op door de schitterende en levendige tekening. De nerven lijken over elkaar heen te buitelen. Het heeft vaak brede jaarringen waardoor er een mooie wilde vlamtekening ontstaat.

De warme roodbruine tot donkerbruine kleur en opvallende kleurnuances komen nog meer tot uiting door de afwerking met natuurlijke olie en was. Een tafelblad van iepen zal dan ook niet snel vervelen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de strakke en moderne tafels van massief iepenhout.

Iepenhout eigenschappen

Iepenhout is licht van gewicht maar toch heel sterk, taai en goed te bewerken. Het is uitstekend te verwerken tot meubel. Dit type hout kan heel goed gebruikt worden voor meubels waaronder mooie tafels.

Zo wordt het hout ook gebruikt bij de restauratie van molens vanwege de geringe splijtgevoeligheid. Dankzij diezelfde eigenschap is iepenhout ook geschikt voor rijtuigen, wielnaven en velgen.

Geschiedenis

Vroeger werden iepenstammen enkele jaren in het water bewaard (gewaterd). Hierdoor verminderen de spanningen en verandert de kleur van het spinthout van licht geel naar een iets donkerder kleur. Hier en daar worden iepenhouten stammen nog steeds gewaterd. Helaas is door de iepenziekte het aanbod van dit houtsoort sterk omlaag gegaan. Dit leidt naar het volgende punt.

Waarom is iepenhout moeilijk te verkrijgen?

Hoewel iepenhout niet als een beschermde houtsoort wordt beschouwd is het tegenwoordig toch lastig te verkrijgen. Dit komt voornamelijk doordat de iep getroffen is door de iepenziekte. Dit is een soort schimmel dat wordt verspreid door de grote en kleine Iepenspintkever. Ook kunnen bomen elkaar besmetten via de wortels.

Zodra een iep besmet is met deze schimmel gaan de vaten in het hout langzaam verstopt zitten. Hierdoor vallen de bladeren af en sterft de boom af. Om de iepenziekte tegen te gaan worden er veel hybriden geplant. Dit zijn kruisingen tussen iepen en een andere boomsoort die resistent zijn tegen deze schimmel. Echter betekent dat wel dat hout van deze bomen niet hetzelfde zijn als het iepenhout van vroeger. Vandaar dat het schaars is.

Ondanks de relatief moeilijke verkrijgbaarheid lukt het meubelmakerij Casper Rutges telkens weer om schitterend iepenhout in te kopen. Wij kunnen daarvan mooie iepenhouten tafels op maat maken! De prijs hangt af van hoeveel hout er gebruikt wordt en het kwaliteit van het hout.

Hoe moet u iepenhout behandelen

Iepenhout behandelen is vrij eenvoudig. U hoeft het hout alleen te wateren. Wateren heeft meerdere voordelen:

  • Suikers in de boomstam worden uitgeloogd waardoor het hout minder vatbaar is voor wormen;
  • Het hout krijgt een diepere, donkere kleur;
  • Het vermindert de groeispanning waardoor het hout makkelijker gezaagd kan worden;
  • Het hout krijgt een extra beschermlaag waardoor buitengebruik mogelijk wordt;
  • Het hout krijgt een aangename geur.

Wij bij Casper Rutges behandelen het iepenhout voor u. Wij doen dit met behulp van olie, beits of lak. Zodra u uw meubels binnen heeft hebben ze verder geen onderhoud nodig.

Welke toepassingen heeft iepenhout?

Iepenhout is een licht, vast en taai. Hierdoor is het uitermate geschikt als bouwmateriaal. Na het wateren kan het prima fungeren als constructiehout. Daarnaast kan het als massiefhout en als fineer voor betimmeringen en meubels gebruikt worden. Ook voor vloeren, trappen en traptreden komt het goed tot zijn recht.

Wij gebruiken het om stevige meubels op maat van te maken. Dit is mogelijk dankzij het lichte gewicht en buigzame eigenschappen van iepenhout. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!