Plataanhout

Uiterlijke kenmerken

Een tafelblad of een kast gemakt van plataanhout zal niet snel vervelen! De spiegels op de kwartiers gezaagde delen zijn zeer uitbundig en kenmerkend voor deze houtsoort. Qua structuur is het hout van de plataan zeer fijn net als bij esdoorn en kersenhout het geval is. Net als esdoorn, bestaat het hout van de plataan bomen voornamelijk spinthout, met hier en daar een streep donker kernhout. (Hoewel het niet ongewoon om ook hele directies van kernhout ook.) Het spinthout is wit tot licht bruin, het kernhout van de plataan is meer roodbruin. Na afwerking met olie en was krijgt het hout een enorme diepte en extra dimensie. Een afwerking met (lichte) zeep benadrukt juist op subtiele wijze de mooie natuurlijke schakeringen in het hout

Eigenschappen

Plataanhout is alleen geschikt voor binnengebruik voor buiten is het geen duurzame houtsoort. Over het geheel gezien is het een goed te bewerken houtsoort. Het hout is sterk en matig hard. Plataanhout is ook erg licht van gewicht met een gemiddeld soortelijk gewicht van gedroogd hout van 545 kg/m3. De houtsoort is goed te verwerken, op de kwartierse vlakken echter bestaat het risico dat er stukjes hout worden uitgetrokken.

De Plataan is geschikt als sierboom in tuinen en parken. Doordat de boom goed bestand is tegen vervuiling en daardoor extra geschikt als laanboom.

Een meubel van Plataan?

Meubelmakerij Casper Rutges gebruikt het plataanhout voor onder andere tafels, kasten en kleine objecten zoals salontafels en bijzettafels. Heeft u interesse in de mogelijkheden ? Neem dan contact op met de meubelmakerij.

 

[image_hover image=’https://www.meubelmaker-casperrutges.nl/wp-content/uploads/2014/12/Plataanhout.jpg’ hover_image=” link=” target=’undefined’ animation=’undefined’ transition_delay=”]