Diverse houtsoorten

De houtsoorten die in de meubelmakerij gebruikt worden hebben stuk voor stuk unieke eigenschappen. Zo kan eikenhout een robuuste, maar ook een elegante uitstraling hebben. Door de afwerking kan juist het rustige karakter benadrukt worden of, wanneer de tekening nadrukkelijker is, de levendige uitstraling. Het is een zeer duurzame houtsoort met veel mogelijkheden, die als meubel generaties lang mee kan. Een voorbeeld van een eiken tafel vind u hier.

Iepenhout is een houtsoort met een warme kleur en kan een bijzonder levendige en fraaie tekening hebben, met veel verschillende kleurnuances. Een tafelblad van iepenhout zal dan ook niet snel vervelen. Het is uitstekend te verwerken tot meubel.

Essenhout heeft zowel mooi licht hout als donker verkernd hout. Het verkernde hout wordt ook wel olijfessen genoemd. Deze verkerning kan een zeer  levendige tekening hebben met mooie kleurschakeringen. Beide delen van de stam, donker en licht, kunnen apart van elkaar gebruikt worden.

Esdoornhout heeft een ingetogen karakter en is licht van kleur. De tekening kan variëren van zeer rustig tot spectaculair. Geriegeld esdoorn heeft bijvoorbeeld een uitbundige uitstraling.

Kersenhout heeft een warme roodbruine kleur en wordt na verloop van tijd steeds donkerder. Het heeft een chique, elegante uitstraling en is fijn getekend.

Notenhout heeft een gedistingeerde en krachtige uitstraling. Het hout van de zwarte noot heeft een mooie donkerbruine kleur en tekening. Een zeer fraaie houtsoort dus.

Plataanhout heeft een spectaculaire tekening en een warme, licht roodbruine kleur. Na afwerking met olie en was krijgt deze tekening diepte en ontstaat soms een driedimensionaal effect.

Robiniahout is het meest duurzame hout van Europa. Het kan buitenshuis onbewerkt decennia lang mee. Het is dan ook een zeer geschikte houtsoort voor tuinmeubels.