en  

Kersenhout

Kenmerken van kersenhout

Algemeen

Kersenhout is een van de favoriete houtsoort binnen onze meubelmakerij. Het is een bijzonder elegante en verfijnde houtsoort welke geschikt is voor alle soorten meubels binnenshuis. Kersen heeft een mooie en fijne structuur met een gevarieerde lichte tot donkere roodbruine kleur. Het spinthout is licht en iets geelachtig wit. Kersenhout voelt glad aan wanneer het afgewerkt is. Het hout heeft een rustige vlamtekening op de dosse vlakken en het heeft een fijne nerf op de kwartierse vlakken. Van nature heeft kersenhout een lichte glans. De structuur van kersenhout lijkt wat op de fijne structuur van esdoornhout en in mindere mate ook op die van plataanhout.

De afwerking met natuurlijke olie geeft het hout een schitterende intense kleur en een zachte glans. Deze kleur is in het begin nog licht maar veranderd in de loop van de tijd naar de intense oranje-bruine kleur waar het hout zo om bekend staat. Deze verkleuring is de eerste 8 maanden het grootst waarna het nog enkele jaren doorgaat. Dit proces benadrukt het fraaie patina en de chique uitstraling van het hout.

Eigenschappen

Massief kersen is prima te bewerken en heeft een karakteristieke geur. Het hout is sterk en redelijk hard. Het is ook een houtsoort dat licht van gewicht is met een gemiddeld soortelijk gewicht van gedroogd hout van 560 kg/m3. De houtsoort is prima te bewerken. Het hout is voldoende bestand tegen krassen en deuken, in iets mindere mate dan soorten als essenhout, eikenhout en iepenhout maar meer dan bijvoorbeeld grenen en teak. Teakhout is overigens een houtsoort die bij ons niet gebruikt wordt.

Soorten kersenhout

Het kersenhout dat meubelmakerij Casper Rutges gebruikt komt uit Europa en Amerika. In overleg met de klant bepalen wij welke variant het wordt. Het Amerikaanse kersenhout kan in verschillende lengtes verkregen worden en is nagenoeg foutvrij. Het is iets donkerder dan het Europese kersenhout. Het Europese kersenhout is niet alleen iets lichter van kleur maar kan juist ook verkregen worden met een fraaie en wilde nervenstructuur!

Gebruik

Door de verfijnde tekening en de mooie roodbruine kleur die het hout na verloop van tijd is het een zeer geschikte houtsoort voor fraaie elegante en moderne meubels zoals tafels en kasten. Maar ook is het geschikt voor objecten en houtdraaiwerk. In de meubelmakerij maken wij van kersenhout moderne meubels zoals tafels en bijzettafels, kasten maar ook keukens op maat.

Een mooi voorbeeld van deze kersenhouten banken zijn de banken in de stiltekapel in het mst in Enschede. Ook kunt u een tafel laten maken van kersenhout zoals deze kersenhouten tafel met zwevend blad of 1 van de andere modellen op de website.

Een meubel van kersenhout?

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met de meubelmakerij.

Wilt u meer weten over massief hout? Kijk dan hier.